Karantén? Forradalom? Átok vagy áldás?

Majó Márk Gábor gyermekvédelmi szakember jegyzete

A napokban nem csak a vírus általi kényszerintézkedések következményeit éljük át, hanem egy pedagógiai, digitális forradalmat is. Ez egyszerre motiváló és ijesztő dolog is egyben.

A közösségi média pezseg a különböző innovatív platformok, módszerek, és digitális tananyagok adatmennyiségétől. Hála érte a pedagógusoknak, és a platformfejlesztőknek…

A Mobilinternet szolgáltatók is kitettek magukért, hiszen önzetlenül bocsájtottak a felhasználók rendelkezésére több gigabájtnyi ingyenes adathasználatot. -respect- Ezzel párhuzamosan azonban alig esik szó a gyermekeink digitális védelméről, avagy fogalmazhatnék úgy is, hogy a digitális gyermekvédelemről.

Normál helyzetben is számtalan kihívás elé állítja a családokat a fiatalok „kütyü függősége” (ahogyan azt a szülők szokták megfogalmazni számomra egy egy beszélgetés kapcsán). A digitális pedagógiai forradalommal párhuzamosan azonban történik valami más is, ami talán kevésbé látható, hallható. A megváltozott körülmények között a fiatalok még több időt kell, hogy töltsenek abban a digitális térben, ahol alap esetben is nagyon aktívan vannak jelen. Ez több szempontból is veszélyes lehet.

Most még nagyobb fokú strukturáltságra, és tudatosságra van szükség, melyre a fiatalok többsége önállóan sajnos nem képes. Így egy újabb nagy feladat hárul rá a családokra. Ami nem más, mint a gyermekük digitális életének még szorosabb és tudatosabb segítése, kísérése, követése, ellenőrzése.

E kapcsán mi is összeszedünk pár olyan pontot, ami véleményünk szerint fokozott odafigyelést igényel, és talán segítséget nyújthat a szülők, pedagógusok, szakemberek számára.

 • Külföldön például a porn hub volt az első szolgáltatók egyike, aki közölte, hogy ingyenessé teszi premium szolgáltatásait az Olaszországban karanténban élőknek.
 • Az óriási adatforgalom ad lehetőséget arra, hogy a fiatalok még többet tudjanak az online térben „élni” és ez egyenesen arányosan növeli annak veszélyét, hogy kéretlen tartalommal, álhírekkel, vagy nem korosztályos tartalmakkal találkozzanak, vagy az online játékuniverzumban ragadjanak.
 • Vannak közvetlen veszélyek is, mint ahogyan az Olasz példa mutatja, de sokkal több a közvetett veszély, amely nem ennyire „látványos”.
  • a grooming
  • az influencerek
  • a tiktok
  • az online játékok és a beszélgetések, melyek játék közben zajlanak.
  • Az álhírek terjedése
  • az online szexuális zaklatás
  • a cyberbullying

Írásom célja nem a pánikkeltés, vagy a riogatás, csupán egy figyelemfelhívás a szülőknek, pedagógusoknak és szakembereknek egyaránt! Fokozott figyelmet fordítsunk gyermekeink online biztonságára! Alig pár nap telt el, és máris érkeznek a kérések a szülők részéről, hogy nyújtsunk segítséget az elkövetkezendő digitális hétköznapokban.

Nos erre szeretnénk reagálni és rendszeresen olyan mankót nyújtani, amely ténylegesen megkönnyíti és biztonságossá teszi a családi- digitális életet.

Majó Márk Gábor
PROMISE Egyesület

Forrás: