Milyen egészségügyi hatásai lehetnek?

Dr Pásztor Mariann orvos jegyzete

Az online térben történő, hosszabb idejű és rendszeres tartózkodással, együtt jár a mozgásszegény életmód kialakulása. A számítógép előtt történő tartózkodás során a testtartásunk nem megfelelő és rendkívül terhelheti a gerincet, könnyebben alakulhatnak ki nyaki, továbbá háti panaszok, kényszertartások, melyek következménye többek között a „bölénypúp”.

Az online térben másképpen érzékeljük az időt, szükségleteink szinte „kikapcsolódhatnak”, ezért a rendszertelen étkezés és folyadékbevitel csökkentése is okozhat panaszokat, az ülésből adódóan lassul a bélmozgás, emésztési problémákat észlelhetünk, de nő az aranyér kialakulásának kockázata is.

Egyszerűbb a gyorsétel,

de annak minősége, cukor és sótartalma további érrendszeri gondokat okozhat, mely lehetőségét a hasi zsír lerakódása, a kóros elhízás, a mozgásszegényebb életmód tovább növeli. A képernyő vagy más kijelző előtt töltött idő, annak minőségétől függően, de növelheti a szemszárazságot, a szemek fáradékonyságához vezet, valamint a nem megfelelő távolság választása zavarhatja a szemek alkalmazkodási képességét, melyek végső soron látásromláshoz vezethetnek.

Javasoljuk,

hogy ha több időt kényszerülünk számítógép előtt tölteni munkánkból adódóan, lehetőleg jól szellőztethető helyen, természetes napfény mellett dolgozzunk, tanuljunk.

  • Figyeljünk a rendszeres pihenési idő kialakítására, töltsük ezt az időt mozgással, tornáztassuk a szemüket is (nézzünk a távolba, majd közelre, a tér minden irányában) 
  • Figyeljünk a helyes testtartásra (egyenes hát, hátrahúzott vállak, fejet lehetőleg ne biccentsük előre, inkább a monitor helyzetén változtassunk), szemünk és a monitor között legalább 1 m távolságot tartsunk. 
  • Hátunk legyen megtámasztva, lehetőleg már derekunkat is megtámasztó széket válasszunk, jó jöhet fotel helyett egy fittlabda is, mely egyenes hátat kíván a hasizmok megfeszítésének segítségével. 
  • Figyeljünk a rendszeres táplálkozásra (napi 5 étkezés, mely teljes kiörlésű gabonákat, rostokat, zöldségeket, gyümölcsöket, magas fehérje tartalmú húsokat tartalmazzon), bőséges (napi 2,5 – 3 l) cukrozatlan folyadék fogyasztására!

Probléma esetén forduljon orvoshoz, de ne feledje a bajt könnyebb megelőzni, alkalmazkodjunk és hozzunk szabályokat!

Dr Pásztor Mariann
(PROMISE Egyesület)