A legjobbat és a legrosszabbat is kihozhatja az emberből

Vinczéné Kárpátfalvi Erika bűnmegelőzési szakember jegyzete

A párkapcsolati, hozzátartozók közötti erőszak

Világszerte problémát okoz, hogy karantén ideje alatt még jobban kiszolgáltatottabbak a bántalmazást elszenvedők, mint máskor. Nem   élhetjük   a   megszokott   mindennapjainkat,   így   a   karantén   speciális   helyzetet teremt. A családok akár több hónapon keresztül is össze lehetnek zárva, az erőszakos események is gyakoribbá válhatnak.

A bántalmazó még inkább nyeregben érezheti magát, hiszen a család minden tagját az ellenőrzése alá vonhatja a kijárási tilalom idején. A bántalmazás a bántalmazó döntése, és a mások felett gyakorolt hatalom, a jogosultság-tudat, illetve a birtoklási vágy az alapja. Ha valaki össze van zárva a bántalmazóval, az ritkán tud telefonálni, ügyet intézni vagy segítséget kérni. Nem is feltétlenül a bezártság növelheti a hozzátartozók közötti erőszakot, haneminkább az izoláció a segítőiktől. A legjellemzőbb, hogy a bántalmazó a barátokhoz,ismerősökhöz, szülőkhöz menekülhet, csakhogy a járvány miatt ez az út most el van zárva. A karantén miatt a szociális munkások, a segítők is távol vannak, hiszen nem tudják hatékonyan végezni munkájukat. A bántalmazott gyerekek sem járnak iskolába, pedig a leggyakrabban az oktatási intézményben a pedagógus segítségével derülhet fény arra, ha probléma van a családban, ha bántalmazás érte őket. A helyzetet a gazdasági nehézségek miatti stressz is ronthatja, hiszen jelenlegi helyzetben, olyan családokban is anyagi problémák adódhatnak, ahol korábban minden jól működött. Ha a bántalmazott elveszti a munkáját, a bántalmazó pedig nem, akkor a kapcsolatban a gazdasági erőszak, anyagi függés is jobban felerősödhet. Számos hivatal csökkentett nyitvatartási idővel vagy személyes kontaktus nélkül működik, a bíróságokon pedig március 15-től rendkívüli ítélkezési szünetet rendeltek el – ezt azóta feloldották, de főszabály szerint nem tartanak tárgyalásokat. Így a bántalmazó úgy gondolhatja, hogy még kevésbé kell tartania a felelősségre vonástól. Az erőszak és diszkrimináció bármely formája ellen az áldozatot védelem illeti meg. Ez mindenkinek emberi joga.

Vinczéné Kárpátfalvi Erika
PROMISE Egyesület

FONTOS!
Ha kapcsolatában testi vagy szexuális erőszak éri, vagy akár csak felmerül ennek a lehetősége, mindenképpen kérjen segítséget szakembertől!

Források: